Nieuws

Lokaal Bestuur Denderleeuw lanceert nieuwe hondenpoepcampagne vanaf 1 maart 2023

Sinds enkele jaren kan je overal in Denderleeuw hondenpoepbuizen vinden, maar toch blijft hondenpoep een probleem dat voor ergernis zorgt. Om dit te verhelpen wordt er extra gesensibiliseerd én wordt de controle op het achterlaten van hondenpoep opgevoerd.

“De afgelopen jaren hebben we grote middelen ingezet in de strijd tegen hondenpoep. Verspreid over ons grondgebied vind je maar liefst 73 hondenpoepbuizen en regelmatig sensibiliseren we hondenbaasjes”, zegt schepen Yves De Smet. “Toch blijft achtergelaten hondenpoep op openbare plaatsen een probleem en dat zorgt voor veel ergernis.”

Schepen Andy Depetter vervolgt: “Dat is niet verwonderlijk en volkomen te begrijpen. In een hondendrol stappen is niet fijn en het getuigt van weinig respect om dit achter te laten op het openbaar domein. Het ontsiert de buurt en het zorgt ook voor de nodige geurhinder. Bovendien is hondenpoep omwille van de bacteriën die het bevat schadelijk voor mens en dier. Om hondenbaasjes attent te maken op het probleem zullen we extra sensibiliseren en zal ook de controle opgevoerd worden.”

Extra controles

Vanaf 1 maart start de nieuwe hondenpoepcampagne. Her en der zal je op het openbaar domein stoepborden zien staan met een sensibiliserende boodschap en op de locaties waar de overlast groter is dan elders wordt er verhoogd gecontroleerd. Wie hinder ondervindt van achtergelaten hondenpoep kan altijd melding maken bij het meldpunt op de gemeentelijke website.

“Zorg dat je altijd een hondenpoepzakje bij de hand hebt als je je hond uitlaat én drop het in een hondenpoepbuis. Handhavers mogen hierop controleren. Heb je geen zakjes bij of ruim je de hondenpoep niet op? Dan maak je kans op een fikse GAS-boete”, vervolgt schepen De Smet. “De hondenbaasjes die wel het goede voorbeeld geven, willen we graag belonen. Aan het onthaal van het Administratief Centrum kan je, zolang de voorraad strekt, gratis een rol met 20 hondenpoepzakjes afhalen. Bovendien zal je vanaf begin maart op bepaalde plaatsen richtingsaanwijzers zien opduiken met de afstand tot de eerstvolgende hondenpoepbuis. Veel makkelijker kunnen we het niet meer maken dus er is geen enkel excuus meer om je hondenpoep zomaar achter te laten.”