Nieuws

Lokaal Bestuur Denderleeuw zet strijd tegen sluikstort verder met sensibiliseringscampagne op openbare vuilnisbakken

Sinds een week is op 15 vuilnisbakken in Denderleeuw een sticker te vinden met de boodschap ‘Dit is een vuilnisbak. Geen huisvuilbak.’. Met deze sensibiliseringsactie wil het lokaal bestuur het probleem van sluikstort in en rond de openbare vuilnisbakken aanpakken.

“Vorig jaar maakten we een analyse van alle openbare vuilnisbakken. Daaruit bleek dat 15 vuilnisbakken ‘misbruikt’ worden en sluikstorten aantrekt. Omwonenden of voorbijgangers laten er hun afval van thuis achter of zetten het er naast. Hierdoor raken de vuilnisbakken veel te snel gevuld waardoor passanten hun kleiner afval er niet meer in kwijt kunnen”, zegt schepen Andy Depetter. “Openbare vuilnisbakken dienen niet om je huisvuil in achter te laten of te sluikstorten. Aan dit probleem willen we iets doen door een sensibiliseringsactie.”

“De vuilnisbakken die misbruikt worden kregen vorige week een sticker met de boodschap ‘Dit is een vuilnisbak. Geen huisvuilbak.’. Gedurende enkele weken zal onze Groendienst de vuilnisbakken controleren en nagaan of er beterschap merkbaar is. Ook de gemeenschapswachten zullen de locaties extra in het oog houden”, verduidelijkt burgemeester Jo Fonck. “Daarnaast zetten we ook onze mobiele camera’s in om eventuele sluikstorters op beeld vast te leggen. Als na de sensibiliseringsperiode blijkt dat er nog steeds huisvuil gedeponeerd wordt en er gesluikstort wordt, zullen de vuilnisbakken verwijderd worden. Mocht het probleem zich verplaatsen naar andere vuilnisbakken, zullen we de actie daar herhalen.”

“Het dumpen van huishoudelijk afval naast of in de openbare vuilnisbakken wordt beschouwd als sluikstorten en kan dus bestraft worden met een GAS-boete. Denk dus twee keer na voor je je afval dumpt in de openbare vuilnisbakken en gebruik ze enkel voor kleiner afval”, besluit schepen Depetter.