Nieuws

Lokale horeca kan grotere terrassen plaatsen

Vanaf 8 juni 2020 kunnen ook de Denderleeuwse horecazaken opnieuw hun café of restaurant openen, uiteraard onder strikte voorwaarden. Om de lokale horeca een hart onder de riem te steken en te ondersteunen, bekeek Gemeente Denderleeuw samen met de plaatselijke horecazaken de mogelijkheid om hun terraszone op het openbaar domein uit te breiden. In het Denderleeuwse dorpscentrum zal uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk de verkeersituatie aangepast worden.

Het schepencollege heeft de mogelijkheden bekeken om de lokale horeca te ondersteunen. De voorbereidingen werden de voorbije weken al opgestart, maar worden nog verder gefinetuned, zeker nu duidelijk is dat pas tegen het einde van deze week de zomer weer van de partij is. “We helpen via de vrijstelling van de terrasbelasting, maar bekijken ook waar we de terrascapaciteit kunnen maximaliseren”, legt schepen van Lokale Economie Jan De Nul uit.

Het grootste deel van het huiswerk werd al gedaan door zo veel mogelijk horeca-uitbaters te contacteren. “Aan elk café is de situatie anders, maar door het tijdelijk opofferen van bijvoorbeeld een parkeerplaats kunnen we al veel helpen. Tevens werd de verkeerssituatie rond het Denderleeuwse dorpsplein herbekeken.”

Ook de verkeersveiligheid werd samen met de horeca-uitbaters besproken. “Er is extra signalisatie en waar nodig plaatsen we nadars”, zegt schepen van Communicatie Marnick Vaeyens. “Belangrijk was en is het overleg met de ondernemers zelf. We weten ook dat er niet voor iedereen een pasklare oplossing is.”

Verkeersluw dorpsplein

De plannen werden ook besproken op de veiligheidscel. “We moesten echt nadenken over de combinatie terras en verkeer; de veiligheid van iedereen is prioritair”, benadrukt burgemeester Jo Fonck. “Op het Dorp passen we de rijrichting aan en zijn een zone 30 en éénrichtingsverkeer ingevoerd. De Fonteinstraat wordt een doodlopende straat voor gemotoriseerd verkeer zodat het dorpsplein verkeersluw wordt.”

Deze tijdelijke maatregelen gelden van 8 juni tot 16 oktober 2020.

De gemeente wil zo helpen om de zomer te redden voor de horeca en bij uitbreiding de lokale middenstand, want ook zij kunnen de vruchten plukken van gezellige terrassen. “Ook in deze moeilijke tijden willen we verder bouwen aan een bruisende gemeente.”