Faits DiversNieuws

Marino Verbeken stopt journalistieke carriere

Marino Verbeken, journalist bij onder andere Het Nieuwsblad, stopt na 20 jaar schrijven en foto´s nemen. Marino was vroeger eveneens journalist bij Het Laatste Nieuws. Trouwe fans mogen gerust zijn: het zal geen definitief afscheid worden.

 

Gouden regel "RESPECT"

 

"Ik ben begonnen voor Het Laatste Nieuws in april 1995, twee maanden voor ik eigenlijk afgestudeerd was. HLN polste me of ik de regionale verslaggeving in Haaltert wou overnemen maar al heel snel kwamen daar Ninove, Geraardsbergen en in het najaar van 1995 Denderleeuw bij.

Ik heb al die tijd de ‘gewone’ regionale verslaggeving gedaan, dus eigenlijk alle nieuws behalve sport. Zowat 13 jaar heb ik me ook gespecialiseerd in wat de noemen de faits-divers, de ongevallen, branden, politie- en parketzaken in de regio. Dat was een unieke tijd omdat je bijzondere gebeurtenissen van op de eerste rij mee maakte. Ik had ook heel goeie contacten met de hulpverleners in de regio, ook al omdat zij wisten dat ik één regel hoog in het vaandel droeg: respect. Respect voor de slachtoffers. Nooit heb ik één foto genomen, laat staan gepubliceerd waarop een slachtoffer van een incident te zien was." verteld Marino

 

"Mooie en minder mooie momenten"

 

"Dat soort berichtgeving kroop wel in de kleren. Nooit vergeet ik een zwaar ongeval op de E40 ter hoogte van het afrittencomplex in Aalst. Een Duitse wagen was er aan het slingeren gegaan en tegen de vangrail gebotst waarna één van de kinderen door de achterruit geslingerd werd. Een achteropkomende vrachtwagen kon het kindje niet meer vermijden. Ik was in de omgeving toen de hulpdiensten gealarmeerd werden en was zeer snel ter plaatse. De beelden die ik toen zag, zijn voor de rest van mijn leven op het netvlies gebrand.

Maar ik heb ook leuke momenten met de brandweer en politie meegemaakt. Ik heb gezien dat die mannen voor elkaar door het vuur gaan. En ik was een heel klein beetje één van hen. Ze zagen me doorgaans wel graag komen." vervolgt Marino

 

"Overstromingen Denderstreek en politiek Denderleeuw."

 

"Wat ik ook nooit zal vergeten waren de zware overstromingen van eind 2010 in Geraardsbergen, Ninove en Denderleeuw. Een week lang liep ik in en door het water om de beste verhalen te brengen. Elke dag was ik zelf door en door nat maar het was een unieke tijd.

En dan waren er uiteraard nog andere zaken: de verkiezing van Dean als idool in 2007, de wielergekte rond de Ronde Van Vlaanderen in de streek, … Overal waar er iets te beleven was, stond ik mee op de eerste rij. En dat zijn leuke herinneringen.

Bovendien heb ik door mijn werk een heel pak leuke mensen leren kennen in de hele regio.

Wat me ook voor altijd zal bij blijven is uiteraard de politieke crisis in Denderleeuw. Wat ik hier de voorbije jaren gezien en gehoord heb, grenst niet aan het onwaarschijnlijke. Het is veel meer dan dat. Ik stond er altijd van te kijken dat de inwoners van Denderleeuw zo braaf reageerden." aldus nog Marino.

 

"Geniet ervan en blijf objectief.."

 

"Aan mijn opvolger en alle andere collega’s zou ik deze raad willen meegeven. Of het nu gaat om Denderleeuw of niet: laat je niet voor een kar van een politicus of een politieke partij spannen.

Bewaar te allen tijde je objectiviteit. Publiceer niet zomaar klakkeloos wat de partijen willen dat je publiceert. Een krant is geen partijpolitiek pamflet en mag dat ook nooit worden.

Een gezonde dosis zelfkritiek is meer dan ooit noodzakelijk.

En voor de rest heb ik nog deze tip: geniet er van. Ook al is het, zeker voor een dagbladjournalist, keihard werken." zegt marino

 

"Nieuwe wending maar bijberoep blijft."

 

"Voor mezelf is het nu volledig afgelopen, wat dagbladjournalistiek betreft.

De voorbije 20 jaar heb ik het vak serieus zien veranderen. Toen ik begon was er van internet en een GSM nog geen sprake. Ik had Belgacom-Telecards op zak en droeg jarenlang een ‘bieper’.

Nu gaat alles veel makkelijker maar het nieuws moet ook sneller op de redactie geraken. Het beroep is dus nog veel jachtiger geworden.

Ik blijf in bijberoep actief als medewerker voor De Streekkrant en De Zondag in Ninove, Geraardsbergen, Denderleeuw, Haaltert, Liedekerke, Roosdaal, Bever en Galmaarden.

Ik ga nu evenwel aan de slag in een compleet andere sector, een sector die me steeds geboeid heeft, namelijk de autowereld. Ik krijg de mooie kans om te werken in een dynamisch bedrijf. Die kans neem ik met beide handen vast." besluit Marino

 

De Brabanter Nico ©

Foto´s: Marino Verbeken ©