Meer mensen kloppen aan bij OCMW door coronacrisis

Net als in vele andere gemeenten merkt ook het OCMW van Denderleeuw een toename van mensen die voor het eerst in financiële problemen geraken en steun zoeken bij het OCMW.

De coronacrisis treft steeds meer mensen die noodgedwongen technisch werkloos zijn door de coronamaatregelen, zoals personeel in de horeca, winkelbedienden, interim-werknemers… Terwijl ze wachten op een uitkering van de VDAB, stapelen de onbetaalde facturen of de huurachterstal zich op, vaak voor het eerst in hun leven. Mensen zonder financiële buffer kloppen dan aan bij het OCMW.

“We stellen inderdaad ook vast via onze dienst ‘intake’ van het OCMW dat nieuwe cliënten een hulpvraag stellen aan het OCMW”, zegt Sofie Renders, voorzitter van het bijzonder comité van de sociale dienst. “Naast administratieve ondersteuning voor de aanvraag van technische werkloosheid krijgen we ook meer vragen voor voedselpakketten, voorschotten op de werkloosheidsuitkeringen en uitkeringen van de ziekenfondsen. Ook merken we steeds meer problemen met de betaling van facturen en afbetalingsplannen, waarvoor oplossingen gevraagd worden.”

“Bovendien merken we dat ‘in je kot zitten’ en de stress van onbetaalde facturen nu al hier en daar zijn tol eist in het gezinsleven. Zo krijgen we bijvoorbeeld vragen van mensen die tijdens deze coronacrisis beslissen uit elkaar te gaan en zich afvragen of ze een andere woning kunnen huren. Het zijn problemen die vaak onder de radar blijven, maar nu des te harder opvallen in deze moeilijke tijden”, vervolgt Renders.

Het OCMW van Denderleeuw doet zijn best om alle hulpvragen te behandelen en gaat pragmatisch te werk om mensen zo snel mogelijk verder te helpen. Sofie Renders: “Zo werden reeds begin april 450 voedselpakketten bedeeld bij hulpbehoevenden. Ook op het vlak van preventie werden tal van acties uitgerold. Zo bieden we mensen die het psychisch moeilijk hebben telefonische ondersteuning aan door de psycholoog binnen het OCMW. Ook alle 75-plussers werden opgebeld om te peilen naar hun welzijn. En om hulpvragen te koppelen aan vrijwilligershulp werd het platform Denderleeuw Helpt opgericht.”