Nationale dag tegen racisme ook in Denderleeuw

Denderleeuw zegt nee tegen racisme en discriminatie.

 

21 maart is wereldwijd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag tegen Racisme. De gemeente organiseert samen met Uit de Marge vzw en Jeugdhuis Stam X op 25 maart activiteitennamiddag waar jongeren kunnen deelnemen aan verschillende creatieve workshops rond de thema’s racisme en discriminatie.

 

´Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Racisme heeft Unia samen met jongeren een campagne opgezet onder de noemer ‘Geef me 1 minuut’, waarbij ze vooroordelen, het hokjesdenken en racisme in onze samenleving onder de aandacht willen brengen´, zegt integratieschepen Jürgen Ruysseveldt.

´Ook als gemeente vinden we dit een belangrijk thema. In Denderleeuw moet iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, afkomst, seksuele voorkeur, handicap, enzovoort, zichzelf kunnen zijn. We willen dan ook deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan.´ besluit Ruysseveldt.

 

´Unia focust met de campagne op sociale media en de leefwereld van jongeren´, gaat schepen Sofie Renders verder.

´Op onze activiteitennamiddag willen we dit dan ook extra in de verf zetten. Alle jongeren zijn van 14 tot 18 uur welkom in jeugdhuis Stam X, waar verschillende workshops, gaande van creatief werken op canvas tot een fotoshoot, zullen plaatsvinden. Maar ook de muziekstijl ‘rap’ zal centraal staan door bijvoorbeeld aan jongeren te tonen hoe ze hier mee aan de slag kunnen gaan.´

 

Daarnaast zijn er ook praatmomenten voorzien, waar jongeren de kans krijgen om even samen te zijn en te praten over dit onderwerp.

Via de verschillende workshops worden ze aangespoord om te verwoorden hoe zij racisme en discriminatie zien en ervaren in hun dagelijkse leven. De namiddag wordt afgesloten met een slotshow van 17 tot 18 uur. Tijdens deze slotshow zullen twee lokale rappers, David Madolo en Driss Dehou, het beste van zichzelf geven tijdens een optreden.

 

NDB©