Nieuws

Denderleeuw in 3 zones bij nieuw afschakelplan

Er werd door het ministerie van Energie zopas een nieuw afschakelplan bekendgemaakt. Dat afschakelplan treedt in werking bij een eventueel stroomtekort.

 

Minister Marghem, bevoegd voor energie, maakt zich echter sterk dat het afschakelplan deze winter niet zal moeten gebruikt worden.

 

Wat zou een afschakeling voor Denderleeuw betekenen?

 

Wel, Denderleeuw ligt in zone (of schijf) 2, 5 en 7.

– Zone 2 telt 62 elektriciteitscabines
– Zone 5 telt slechts één elektriciteitscabine
– Zone 7 telt 38 elektriciteitscabines

 

Er wordt in principe slechts één zone of schijf tegelijk afgeschakeld. Waar in Denderleeuw deze elektriciteitscabines zich bevinden weet alleen de distributienetbeheerder en wordt niet aan het publiek bekendgemaakt uit veiligheidsoverwegingen.

 

Van 6 naar 8

 

Het vorige afschakelplan telde 6 schijven, nu zijn er 8 schijven. Op deze manier wordt de hinder beter gespreid. Mocht het stroomtekort echter te groot worden dan kunnen er meerdere schijven worden afgeschakeld.

 

Denderleeuw als spoorknooppunt

 

Denderleeuw is een belangrijk spoorknooppunt. Er is overleg geweest tussen Minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant, Infrabel en de NMBS en er werd afgesproken om, zodra het afschakelplan geactiveerd wordt, het treinverkeer over het hele land stil te leggen. Eén uitzondering is schijf 8. Indien er in schijf 8 wordt afgeschakeld dan wordt er beperkt treinverkeer voorzien op basis van een plan dat werd uitgewerkt door de NMBS en Infrabel.

 

Stadscentra en provindiehoofdplaatsen gevrijwaard

 

Stadscentra met meer dan 50.000 inwoners zullen niet worden afgeschakeld en ook de provinciehoofdplaatsen worden gespaard, net zoals de commerciële luchthavens en havens.