Nieuws

Nieuwe AED toestellen aan gemeentescholen Iddergem en Welle en OCMW

Maandag 20 juni worden 3 extra AED-toestellen geplaatst in Denderleeuw: aan het OCMW en aan de gemeentescholen in Iddergem en Welle.

AED is een draagbaar toestel dat voorbijgangers zelf kunnen gebruiken als iemand een hartstilstand krijgt. Hiermee onderstreept Denderleeuw zijn engagement als hartveilige gemeente.  

 

In 2012 werden in Denderleeuw voor het eerst 3 AED-toestellen geplaatst: aan de ingang van het Administratief Centrum, ’t Kasteeltje en sportzaal Ottoy. Het leverde de gemeente toen het label van ‘Hartveilige gemeente’ op en er werd een samenwerkingsovereenkomst met het Rode Kruis afgesloten.

Het Rode Kruis is een zeer belangrijke partner voor het gemeentebestuur, want zij bieden onze inwoners tal van interessante opleidingen aan”, vertelt OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Lieven Vernaillen.

Als gemeente kunnen we dit alleen maar aanmoedigen en hopen dat zo veel mogelijk inwoners dergelijke vormingen volgen! Zo maken we samen van Denderleeuw een echte ‘Hartveilige gemeente’. Dat opleiding loont, werd een aantal jaar geleden nog bewezen, toen onze sportpromotor dankzij de AED het leven kon redden van een bezoeker van de sporthal.”

 

Naast het OCMW-gebouw in de wijk Ten Kouter komen er ook 2 toestellen aan de 2 vestigingen van de gemeentelijke basisschool”, vult Jürgen Ruysseveldt, schepen van Onderwijs aan.

Aan beide gemeentescholen passeert dagelijks heel wat volk en de scholen liggen centraal in Iddergem en Welle. Want ook niet onbelangrijk, met de plaatsing van de nieuwe toestellen is er nu ook een AED beschikbaar in onze deelgemeenten. Zo dragen wij ook ons steentje bij om de hele gemeente hartveilig te maken.”

 

 

Enkele maanden geleden werd in de gemeenteraad nog en vraag van Vlaams Belang gemeenteraadslid Kristof Slagmulder afgekeurd ivm plaatsing extra AED toestellen. Het argument was dat er reeds extra toestellen in het budget van 2016 werden voorzien. Vlaams Belang liet weten tevreden te zijn met de plaatsing maar betreurt het dat, omwille van politieke spelletjes, de vraag in de gemeenteraad afgekeurd werd. "Eigenlijk hadden ze er al moeten staan." klinkt het. "Ze spelen hier met mensenlevens. Gelukkig is er niks gebeurd waar de toestellen konden van pas komen." aldus Kristof Slagmulder.

 

 

NDB©