Nieuws

Ongerustheid over opvullen Vlamovenvijver

Er loopt nog tot 19 juli een openbaar onderzoek met betrekking tot het opvullen van de Vlamovenput in de landbouwkouter van Denderleeuw. De kouter op zich is een oase van groen en ademt rust uit.

 

De eigenlijke Vlamovenput werd door de jaren heen een waar biotoop voor tal van fauna en flora.

 

“Aangezien het nieuws met betrekking tot het opvullen van de Vlamovenput eerder toevallig aan het licht kwam, was er geen tijd om een volwaardig actiecomité specifiek gericht op deze problematiek op te richten” steekt buurtbewoner Dieter Janssens van wal. “Maar na een eerste voorzichtige post op Facebook kwamen er al snel berichtjes binnen van bezorgde burgers en actiegroepen, je voelde toen al dat dit thema gevoelig blijft liggen voor de inwoners van Denderleeuw, Iddergem en Welle” vervolgt Dieter.

 

“Het is bizar om te lezen, maar in de aanvraag stelt de firma die de put gaat opvullen dat het over zuivere grond zou gaan. Grond die niet kan gebruikt worden door steenbakkerijen. Enkele alinea’s verder lees je dan dat de firma nog totaal geen idee heeft van waar de grond moet komen” vult buurtbewoner Steven Debruyn aan. “Ze gaan ook heel licht over het biologische aspect niet tegenstaande de vijver ingekleurd staat als biologisch zeer waardevol en de directe omgeving als biologisch waarevol” zegt Steven.

 

“Los van de onzekerheid over welke grond of andere zaken er gedumpt of gestort gaan worden rammelen de berekeningen over het effectieve volume volgens ons, de firma gaat er van uit dat de vijver maar 80cm diep zou zijn” zegt Dieter. “Gesteld dat we de berekeningen van de aanvrager aanhouden dan zou dit willen zeggen dat er 45.000 m³ moet aangevoerd worden, dit zijn 3.000 vrachtwagens of 6.000 heen-en-weer bewegingen over onze smalle landbouwwegen die niet op dergelijke transporten voorzien zijn. De veiligheid komt eveneens in het gedrang: schoolgaande jeugd die de kouter gebruiken om van- en naar school te rijden zullen geconfronteerd worden met modder- of stofbanen, tientonners die rakelings zouden voorbijrijden,… Er zijn tal van recreatieve routes uitgestippeld. En ook voor de buurtbewoners zal er hinder zijn gaande van lawaai, stof en zwaar verkeer” besluit Dieter.

 

“Wij kunnen dit niet laten gebeuren, vandaar dat we oproepen om een bezwaarschrift in te dienen tegen deze plannen” zegt Steven “Dat kan via de website RedDeVlamoven.be er staat duidelijk omschreven hoe dit moet en wij bieden je een gebruiksvriendelijke module aan om zo’n bezwaarschrift samen te stellen. Het enige wat er moet gebeuren is het afprinten en ons bezorgen, wij dienen alle bezwaarschriften samen in” besluit Steven.

 

© NDB