Nieuws

Opgelet met fraudemails

Walter Coenraets, diensthoofd van de Computer Crime Unit van de Federale Politie en beveiligingsbedrijf Vasco merken dat cybercriminelen het de jongste tijd meer en meer gemunt hebben op Vlaamse bedrijven.

 

Er is momenteel zelfs sprake van een ware golf aan e-mails met bijlagen die ransomware op de pc van het slachtoffer installeren bij het aanklikken.

 

De e-mails zijn niet langer in slecht Nederlands opgesteld waardoor er enige argwaan kan ontstaan, maar worden goed nagemaakt in vlekkeloos Nederlands. Er wordt telkens getracht de ontvanger van zo´n e-mail op de bijlage te laten klikken waardoor het virus actief wordt en de bestanden (foto´s, tekstbestanden, rekenbladen,…) gecodeerd worden.

 

In tegenstelling tot de oudere varianten van het zogenaamde CryptoLocker- of PayWall-virus gaat de recentste variant ook netwerkschijven en cloudopslag aantasten waardoor de schade extra groot wordt.

 

De hackers vragen losgeld om de bestanden weer vrij te geven, maar wij raden u aan daar niet op in te gaan. Je hebt immers geen zekerheid dat je een decodeersleutel krijgt.

 

IT expert Dieter Janssens geeft alvast enkele tips mee: "Open nooit bijlagen van e-mails die je niet verwacht of van mensen die je niet kent. Maak indien mogelijk dagelijks een back-up en koppel de externe schijf of USB-stick waarop de back-up staat los van je computer zodat de externe drager niet besmet kan worden bij een eventuele virusaanval."

 

"Het nadeel van dergelijke virussen is dat deze vrij snel muteren waardoor ze niet altijd op tijd door je virusscanner worden tegengehouden, een goede hulp kan het programma van BitDefender zijn: AntiCryptoWall. Dit is geen virusscanner maar een programma dat belet dat bepaalde programma´s vanuit een specifiek pad kunnen uitgevoerd worden" vervolgt Dieter.

 

Je kan het programma downloaden via de link onderaan het artikel.

 

De Brabanter Nico©