OPINIE: Wij zijn niet zo goed bezig, ook al denken we van wel…

Relletjes over snelheden, problemen die de fout zijn van Facebook, profileringsdrang en ontmoetingspleinen.  Mijn eerste opiniestuk over Denderleeuw.

 

We zijn niet zo goed bezig, ook al denken we van wel.


Was het nu 30, 50, 60, 70 of 90?

 

Schepen Jan De Nul (CD&V) liet in Het Laatste Nieuws optekenen dat het gemeentebestuur – aangaande de snelheidsproblematiek in de Wildebeekstraat – kiest om het verkeer gradueel af te bouwen waardoor een deel van de Wildebeekstraat in een zone ligt waar je 70 per uur mag rijden en het deel dat in de bebouwde kom ligt automatisch in de zone van 50 per uur.

 

Bizarre hersenkronkel volgens vele buurtbewoners en ook ik begrijp dit niet zo goed.

 

Redeneer even mee: ter hoogte van het kruispunt N45 / Eigenstraat staan verkeerslichten. Stel dat het gemeentebestuur net na de verkeerslichten zou opteren om over te schakelen naar 50 per uur dan zou dit voor iedereen duidelijk zijn en hoeft er qua snelheid niets afgebouwd te worden (bij het inrijden van de Eigenstraat richting Wildebeekstraat ben je immers verkeerslichten gepasseerd).

 

Eerder werd beslist om op de steenweg Aalst – Ninove (N405) de snelheid te beperken tot 50 per uur.  Als je de hele Wildebeekstraat én het stukje van de Eigenstraat ook beperkt tot 50 per uur dan heb je op je grondgebied (met uitzondering van de expresweg N45) maar 2 snelheden: 50 en 30.  Duidelijk én je beperkt ook de kakofonie van verkeersborden.

 

Maar dat ze in Denderleeuw van ingewikkelde verkeerssituaties houden bewees men eerder nog met de creatie van een plantenbak net voor een bocht en in het midden van de rijbaan en met een ongelukkig geplaatst verkeersbord bij het afrijden van de nieuwe Kemelbrug richting station.

 

Problemen? De fout van Facebook.

 

Het huidige bestuur gaat naar huis met een gouden medaille “problemen ontkennen”.

 

Er zijn problemen in de stationsomgeving.  Er is een algemeen gevoel van onveiligheid in Denderleeuw. Ik wil niet polariseren maar de problemen ontstaan vaak bij bepaalde bevolkingsgroepen. Dat zijn feiten.

 

Zoals de vechtpartijen in de stationsbuurt begin oktober vorig jaar, de interventies tussendoor en de vechtpartij eerder deze week. Maar volgens burgemeester Jo Fonck (SP.A) zijn er geen structurele problemen. Tja, het zal uw vader, moeder, partner of kind maar zijn dat in elkaar wordt geklopt.

 

Als je dan verneemt dat naar aanleiding van een incident in de stationsomgeving de Afrikaanse jeugd een eigen stek wil om te “chillen” dan komt je haar recht. Omgekeerd racisme?

 

Denderleeuw heeft met scouts, gidsen, chiro, KSA, Stam X,… een prachtige jeugdwerking.  Maar Jürgen Ruysseveldt (SP.A) zei in het TV Oost nieuws van 12 oktober 2016 “dat men er alles gaat aan doen om de Afrikaanse gemeenschap een eigen plek te geven”. Alles voor de gunst van de kiezer?

 

Een klein beetje hoop was er te horen tijdens de eedaflegging van de nieuwe korpschef van de politiezone Denderleeuw-Haaltert.  Koenraad Tack zei dat de lokale politie begonnen was met het uitwerken van een actieplan voor de stationsbuurt.

 

Een lichte “hoera” bij de buurtbewoners, maar de korpschef nuanceert: “Er is niet meer geweld als vroeger, maar nu is er wel sociale media”. Que?

 

Doelt hij daarmee op het feit dat vechtpartijen, intimidatie en problemen met druggebruikers behoren tot het alledaagse en dat we het er maar moeten bijnemen?

 

Of dat het net dankzij Facebook en een alerte buurtbewoner (die tevens gemeenteraadslid is) dat dergelijke feiten ‘in the picture’ komen.

 

Ik laat de beoordeling over aan u, beste lezer.

 

Profileringsdrang

 

Eén ding kunnen we niet ontkennen, we kunnen er zelfs niet naast kijken. Dat is de profileringsdrang van bepaalde politici. Ze staan bij wijze van spreken zelfs in de krant als het toiletpapier op is.  Dit werd nogmaals pijnlijk duidelijk bij de opening van B&B Chillann in de Moreelstraat waar  het niet Ann Housen en haar man waren die centraal op de foto stonden, maar wel Jan De Nul (CD&V), Elke Pereboom (CD&V), Jo Fonck (SP.A), Geert Van Cauter (N-VA), Simonne De Leeuw (SP.A) en Pierre Boschmans (N-VA).  Geniet onderaan mijn opiniestuk nog even mee van de foto.

 

Met een beetje geluk heeft mevrouw Housen van de aanwezige dames en heren politici de belofte gekregen dat er iets aan de Moreelstraat gaat gebeuren, want zowel de staat van het wegdek en voetpad, als de parkeermogelijkheden spelen de B&B niet in de kaart.

 

Ontmoetingspleinen

 

Ontmoetingspleinen moeten de lijm worden van het buurtgevoel. Naïef, inderdaad, in bepaalde buurten zullen deze ‘ontmoetingspleinen’ gefrequenteerd worden door hangjongeren want de normale werkmens gaat tot 17u werken en heeft dan niet veel zin om nog op een bank midden een plein te zitten niksen.

 

Dankzij het rijkelijk afleveren van bouwvergunningen voor appartementsgebouwen zouden ze deze ‘ontmoetingspleinen’ beter gebruiken als parkeerplaatsen.  Het kan een hint zijn die de buurtbewoners van de Boomgaardstraat, Guido Gezellestraat en Koopwarenstraat als muziek in de oren zal klinken nu er plannen zijn om de terreinen van de oude wasserij in de Guido Gezellestraat in te kleden als… het Koopwarenplein.

 

Tot de volgende!

Luk.

 

Luk heeft sinds kort zijn eigen Facebook pagina.  Je kan ze hier terugvinden.
De opiniestukken vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.