Oproep voor zichtbaar fietsen wordt massaal gedeeld

In een massaal gedeelde Facebookpost roept Wellenaar Dieter Janssens fietsers op om zich ’s ochtens zichtbaar in het verkeer te begeven.

“Eind november 2017 was ik getuige van een bijna-ongeval tussen een overstekende fietser en een automobilist. Op de oversteekplaats ter hoogte van de Kouterbaan met de Steenweg stak een fietser zonder kijken over. Ik kon op het nippertje stoppen maar de automobilist die richting Aalst reed minderde geen snelheid. Ik heb nog met mijn lichten geknipperd om de aandacht van de aankomende automobilist te trekken en dat moet gelukt zijn, op nog geen haar na is hij quasi tegen de fietser tot stilstand gekomen” zegt Dieter die zich het voorval nog duidelijk kan herinneren.

“Als automobilist moet je altijd kunnen anticiperen op gebeurtenissen, maar als op een donkere, druilerige ochtend een fietser zonder verlichting plots voor je auto opduikt stel ik mij toch vragen bij de eventuele aansprakelijkheid in geval van een ongeval” vervolgt Dieter.

“Ik was na de gebeurtenis die 29ste november nogal van mijn melk en heb mijn verhaal neergeschreven met daarbij een duidelijke oproep naar de ouders van schoolgaande jeugd: kijk aub na of je zoon of dochterlief voldoende zichtbaar naar school vertrekt. Voor- en achterlicht, reflectoren, eventueel een hesje. Bij uitbreiding mag elke volwassene die zich ’s morgens vroeg met de fiets op de baan begeeft zich ook voldoende zichtbaar kleden. Het bericht wordt massaal gedeeld, als er hierdoor één fietser meer zich zichtbaar of opvallend in het verkeer begeeft is mijn opzet geslaagd” besluit Dieter.