Faits DiversNieuws

Politie actie Goliath in Oost-Vlaanderen

De federale en lokale politie hebben tijdens de nacht van woensdag 19 april 2017 op donderdag 20 april 2017 een grootschalige controleactie ´Goliath´ gehouden in het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen.

 

De Goliath-actie was in de eerste plaats gericht op de bestrijding van misdrijven tegen eigendommen; meer specifiek woninginbraken, homejackings, metaaldiefstallen, voertuigdiefstallen, ramkraken, diefstal van werkmateriaal, … en in de tweede plaats naar (verkeers)criminaliteit in het algemeen.

 

Dat dergelijke acties lonen bewijzen de resultaten : 28 gecontroleerde personen werden geïnterpelleerd : 11 voor gerechtelijke feiten, 17 voor verkeersinbreuken. Opmerkelijk was dat een bestuurder van een voertuig met buitenlandse nummerplaat nog 45 onbetaalde snelheidsovertredingen had openstaan voor een totaal bedrag van 5495 euro.

 

Met deze actie wensen de politiediensten in Oost-Vlaanderen zich in eerste instantie te richten naar verschillende criminaliteitsvormen die een zware impact op de bevolking hebben. Deze fenomenen worden als prioritair beschouwd in de zonale veiligheidsplannen en in het nationaal veiligheidsplan.

Zo is er naast de inbraken in woningen ook een verhoogde aandacht voor de diefstal van werkmateriaal, inbraken in serviceflats, diefstal van ingebouwde GPS-toestellen, en inbraken in fietswinkels en krantenwinkels.

 

Aan de actie van afgelopen nacht, gecoördineerd vanuit het Communicatie- en Informatiecentrum (CIC) in Gent, nam ook politiezone Denderleeuw/Haaltert deel.

Ook de Wegpolitie en de Spoorwegpolitie Oost-Vlaanderen namen deel aan de actie.

Ter ondersteuning zette de federale politie een speurhond, een drughond, een helikopter alsook personeel van het Interventiekorps (CIK) en van de Coördinatie- en Steundirectie (CSD) in.

Tijdens de actie in Oost-Vlaanderen werden in totaal 736 voertuigen en 477 personen effectief gecontroleerd. Hierbij werden volgende zaken/feiten aangetroffen:

 

a) gerechtelijke inbreuken:

 

3 personen geseind als op te sporen wegens o.a. ontzetting recht tot sturen of verhoor in gerechtelijke dossiers;

7 personen waren in bezit van kleine hoeveelheden drugs;

1 persoon was in het bezit van een baseballknuppel.

 

b) verkeersinbreuken:

 

3 bestuurders reden onder invloed van alcohol;

3 bestuurders werden betrapt voor het rijden onder invloed van drugs;

2 autobestuurders reden zonder geldige technische schouwing;

4 bestuurders waren niet in het bezit van een geldig rijbewijs;

1 voertuig was niet geldig verzekerd;

4 personen werden geverbaliseerd voor het niet dragen van de veiligheidsgordel.

c) bij controle van een bestuurder van een voertuig met buitenlandse nummerplaat werd vastgesteld dat nog 45 boetes voor snelheidsovertredingen dienden geïnd te worden; en dit voor een totaal bedrag van 5495 euro.

 

NDB©