Nieuws

Publieke laadpaal aanvragen op openbaar domein in Denderleeuw

Denderleeuw telt momenteel 8 publieke laadpunten. Omdat dit aantal te verhogen is het sinds kort is het mogelijk om als burger, onderneming of taxi-/deelwagenbedrijf bij de Vlaamse Overheid een publieke laadpaal aan te vragen op het openbaar domein via een digitaal loket. Als je zelf geen plaats hebt voor een laadpaal en een bestaand publiek laadstation te veraf is, kan je zo toch een paal op maximaal 250 meter van je deur verkrijgen.

“Wie een elektrische wagen heeft en zelf geef plaats heeft voor een laadpaal en een bestaand publiek laadstation is te veraf, kan sinds kort een paal op maximaal 250 meter van zijn deur verkrijgen”, zegt schepen Andy Depetter. “Momenteel telt Denderleeuw 8 publieke laadpalen. Dit aantal mag en moet omhoog als we onze gemeente willen klaarstomen voor de toekomst. Via het systeem ‘Paal volgt wagen’ kan er vraag- en datagestuurd gewerkt worden. Doordat inwoners zelf de vraag stellen voor de installatie van een laadstation is het voor de overheid ook duidelijker waar er nood is aan deze infrastructuur.”

“Voorlopig is het enkel mogelijk om standaard laadpunten aan te vragen en geen laadpunten voor snelladen. Zowel burgers als ondernemingen en taxi-/deelwagenbedrijven kunnen via het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid een publieke laadpaal aanvragen via het digitale loket van ‘Paal volgt Wagen’”, vertelt schepen Yves De Smet. “Daarnaast wordt het gebruik van bestaande laadpalen gemonitord zodat er extra laadpalen kunnen bijgeplaatst worden indien het aanbod onvoldoende is.”

Hoe moet je een publieke laadpaal aanvragen?

Iedere aanvraag moet ingediend worden via het digitaal loket ‘Paal volgt wagen’. Na het indienen van je aanvraag wordt er nagegaan of je aanvraag aan alle voorwaarden voldoet. Binnen een termijn van 40 kalenderdagen word je via e-mail op de hoogte gebracht van de beslissing. Bij een gunstige beslissing krijgt de laadpaaloperator de opdracht om de plaatsingsprocedure op te starten.

Waar staan vandaag al publieke laadpalen in Denderleeuw?

Vandaag zijn er 8 publieke laadpunten voor elektrische voertuigen in Denderleeuw. Je kan een laadpaal vinden ter hoogte van:

• Welleplein 15
• het kerkhof van Iddergem in de Kloosterstraat
• de parking in de Zandplaatstraat rechtover 152
• de parking in de Moreelstraat
• de parking op het Bouchtplein
• de parking aan sportzaal A. Ottoy op het Walleken
• het station van Denderleeuw in de Stationsstraat
• de pendelparking op de Kouterbaan (opgelet: betalende parking van B-Parking/NMBS)

Meer info via www.denderleeuw.be/aanvragen-publieke-laadpaal-op-het-openbaar-domein.