Nieuws

Samen voor een fietsveilig Denderleeuw

Nu de dagen korter en donkerder worden, is het van levensbelang om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Lokaal Bestuur Denderleeuw en de politie van Denderleeuw/Haaltert willen hier samen op inzetten en planden vanochtend een gezamenlijke actie gericht op de fietsverlichting van de schoolgaande jeugd.

“Ons lokaal bestuur en Politiezone Denderleeuw/Haaltert zetten samen in op een fietsveilig Denderleeuw. Daarom voerden tussen 7.30 en 9 uur vanochtend 4 ploegen van politiemensen en gemeenschapswachten controles uit bij 530 fietsers. Daarvan waren er 482 in orde met hun fietsverlichting. Zij kregen een leuk gadget”, zegt schepen Yves De Smet.

“Er werd post gevat op 4 locaties, namelijk in de Kasteelstraat ter hoogte van het fietscafé ’t Sas, op het Welleplein, aan de N405 ter hoogte van het Strokapelleke en ter hoogte van het rondpunt in de Lindestraat en de Koningin Astridstraat.”, vult hoofinspecteur Kevin Van Den Eeckhout aan. “Wiens fiets niet in orde was, kreeg een fietscontrolekaart en moest te voet verder. Er wordt ook contact opgenomen met de ouders van deze leerlingen.”

Sensibiliseren

“Gezien worden in het verkeer is zeker voor zwakke weggebruikers zoals fietsers van heel groot belang”, vult schepen van Onderwijs, Jan De Nul aan. “Met deze actie willen we op een positieve en sensibiliserende manier bijdragen aan verkeersveiligheid in de schoolomgeving. In de winterperiode worden de dagen steeds korter en donkerder. Daarbij komt ook nog eens de toegenomen verkeersdrukte aan en rond de scholen. Redenen genoeg dus om extra voorzichtig te zijn en jezelf én je fiets te verlichten.”

“Veiligheid in het verkeer blijft één van onze prioriteiten. Fietsers in en rond een schoolomgeving zijn sowieso al kwetsbaar. Daarom willen we jongeren erop wijzen dat het aanzetten van hun fietsverlichting zeer belangrijk is. Aan iedereen die in orde was: Bedankt om je fietsverlichting aan te zetten”, besluit schepen De Smet.

Tips op de fiets

“Wist je dat fietsers verplicht zijn om hun fietsverlichting aan te zetten tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag, én wanneer ze niet duidelijk zichtbaar zijn vanop ongeveer 200 meter”, geeft eerste commissaris Marc André mee. “Enkele tips voor een goed zichtbare fietser: gebruik reflecterende of fluorescerende kledij en draag heldere kledij, dus geen donkere jas of broek. Controleer regelmatig of je lichten nog werken en neem steeds reservelichten mee.”