Samenklank wint gedichtenwedstrijd voor koesterboekje

Uitgerekend op 14 februari deed Lokaal Bestuur Denderleeuw een oproep om een gedicht in te sturen voor de vernieuwing van het trouwboekje. Vandaag werd Cynthia Van de Velde op de hoogte gebracht dat haar gedicht binnenkort in onze koesterboekjes zal prijken.

“In totaal ontvingen we een dertiental inzendingen die aan de ‘regels’ van de wedstrijd voldeden”, vertelt schepen van Cultuur Marleen Van der Hoeven. “We zijn blij dat nog zoveel mensen overlopen van liefde en dat met iedereen willen delen. Het was dus geen makkelijke opdracht om er eentje te kiezen. Voor ons schepencollege was het dus geen evidente taak.”

“Zoals het een echte wedstrijd betaamt, verzamelde een jury alle gedichten en maakte ze anoniem”, vult burgemeester Jo Fonck aan. “Wij wisten niet wie er aan de wedstrijd had deelgenomen en stemden op inhoud en gevoel. Allen waren we het eens dat ons nieuwe koesterboekje zal gedrukt worden met het gedicht ‘Samenklank’.”

Verbaasd

“Tot onze grote verbazing, werd het gedicht geschreven door één van onze medewerkers”, zegt Van der Hoeven. “Cynthia Van de Velde werkt al 32 jaar bij ons lokaal bestuur, maar dat ze een passie heeft voor gedichten was nieuw voor mij. Haar gedicht kwam bij benadering het dichtste bij wat liefde en een huwelijk inhouden. Elkaar koesteren.”
“De appel valt niet ver van de boom”, vult Fonck aan. “Cynthia’s vader, Hubert Van de Velde, was jarenlang onze bibliothecaris en schreef artikels en gedichten. Haar talent heeft ze dus van geen vreemden.”

Symboliek

“Toen de wedstrijd bekend gemaakt werd, begon het meteen te kriebelen, maar twijfelde ik wel even”, zegt winnares Cynthia Van de Velde. “Ik schrijf al jaren gedichten in mijn vrije tijd, maar publiceerde nog niet. Dit origineel idee over de zoektocht naar een gedichtje bleef door mijn hoofd spoken en op een avond pende ik mijn gedicht neer. Ik liet het enkele weken rusten en diende het uiteindelijk toch in zonder iets te zeggen tegen mijn collega’s of iemand anders van het schepencollege, omdat ik van mening ben dat iedereen een eerlijke kans moet krijgen en ik wou ook dat mijn gedicht beoordeeld werd op basis van de inhoud en de symboliek.”

“En zo geschiedde …”, besluit Fonck. “Hoewel smaken en kleuren verschillen, waren we het er in het schepencollege unaniem over eens dat ‘Samenklank’ de symboliek is dat we alle trouwers in Denderleeuw willen meegeven. Cynthia werd vandaag in de bloemetjes gezet. Van zodra het koesterboekje gedrukt is, spreekt het voor zich dat zij het eerste symbolische exemplaar ontvangt.”

Het winnende gedicht

Samenklank – Cynthia Van de Velde

Aan jou geef ik mij
Jij en ik…worden wij…

Vol vertrouwen
Dromen bouwen
Dankbaar
Voor elk klein gebaar

Blijven geloven
In elkaar

Luisteren naar de klank van onze zielen
Lichtjes zien
In jouw ogen en jij in die van mij

Teder omarmen we ons kostbaarste geluk
Te kunnen wonen in elkanders hart
En er elk moment
thuis te komen…