Nieuws

Stam X stelt voor: De Grootste Kerstmarkt van Denderleeuw

De kerstmarkt van jeugdhuis Stam X is op zaterdag 10 december al aan zijn derde editie toe. Plaats van het gebeuren zijn nog steeds de terreinen aan het jeugdhuis in de Sint-Amandstraat en ook het recept is gekend: van 14 tot 24 uur de kerstsfeer komen opsnuiven aan tal van standjes met kerstkaarten, handgemaakte juwelen, gadgets, mutsen en heel wat lekkers.

 

De kerstmarkt ontstond 3 jaar geleden als een ludiek idee en werd dan maar meteen de ‘grootste van Denderleeuw’ gedoopt. ‘Na jarenlang een eetfestijn te organiseren, wilden we wel eens iets anders doen om onze kas te spijzen’, vertellen organisatoren Dries Bronselaer, Joris Roels en Thomas Buyse. ‘We stelden dan ook vast dat er op dat moment geen enkele kerstmarkt meer plaatsvond in Denderleeuw. Jammer, vonden wij, en we zijn dan maar meteen in de bres gesprongen. In ons reguliere aanbod richten we ons vooral op jongeren uit Denderleeuw en omstreken, maar op deze manier wilden we iets voor de bredere gemeenschap in zijn geheel doen.’ De eerste editie had vooral lokale verenigingen als standhouders, maar ieder jaar werd het aanbod gevarieerder. ‘We proberen zoveel mogelijk verschillende stands aan te schrijven. Op die manier is het aanbod zo gevarieerd mogelijk, wat het zowel voor de standhouders als voor onszelf interessant maakt. Niemand heeft immers een boodschap aan 10 dezelfde jeneverstands of hamburgerkramen’, zegt Thomas, die verantwoordelijk is voor de inschrijvingen.

 

En met succes, zo blijkt: voor het eerst is de kerstmarkt helemaal volzet. Er zullen, naast drie kraampjes van het jeugdhuis zelf, maar liefst 25 standhouders deelnemen. ‘We houden het bewust bij 25, zodat het gezellige karakter behouden blijft. De naam ‘grootste kerstmarkt van Denderleeuw mag je dus met de nodige dosis humor lezen’, zegt Joris. ‘De lokale (jeugd)verenigingen blijven vaste klanten, maar we zijn blij dat lokale handelaars uit Denderleeuw of Liedekerke de weg naar onze kerstmarkt vinden’. Zo nemen onder andere Chocolaterie Duchesse uit Iddergem en het jonge cateringbedrijf Be Fresh deel. Maar even goed zijn er standjes voor het goede doel, zoals ten voordele van het centrum voor volwassenen met een beperking De Valier, of een team van 8 leerkrachten dat in 2017 de 1000 km van Kom op Tegen Kanker zal rijden. Ook enkele oud-leiding van Scouts Denderleeuw hebben opnieuw de handen in elkaar geslagen om onder andere zelfgemaakt gebak en granola te verkopen ten voordele van ons gezamenlijk bouwproject. Tot slot zijn er dit jaar voor het eerst ook foodtrucks van de partij. Enkele blikvangers hier zijn Oat on the Road, dat louter lekkernijen op basis van bio-volkoren-haver serveren, en Stroot, een vintage gintonicbar.

 

Geen kerstmarkt zonder kerstsfeer natuurlijk. ‘Ieder jaar verbeteren we onze formule beetje bij beetje, en ook dit jaar hebben we weer enkele decoratieve verrassingen in petto’, zegt Dries. Het meeste houden we nog geheim, maar we kunnen alvast een tipje van de sluier lichten. Zei daar iemand ‘gigantische kerstboom’?. Voor de muzikale omkadering zorgen Jeugdfanfare de Dendergalm (onder begeleiding van dirigent Sander Kintaert), die de kerstmarkt zullen openen, en naar de avond toe serveren Stam X residents dj’s Bois & Bakkie en His Dudeness funky tunes en het beste van de laatste decennia pop en rockmuziek – uiteraard op vinyl en in een kerstjasje!

 

Kortom: (kerst)sfeer! Verlengd wegens groot succes! En met uw aanwezigheid kan het enkel beter worden!

 

Nieuw: Kerstrozen!

Voor het eerst verkopen wij dit jaar ook prachtige kerstrozen op onze kerstmarkt. Wij bieden u deze aan aan de spotprijs van 4 euro per stuk. Indien u er meteen 3 koopt, betaalt u maar 10 euro! Kortom, het ideale cadeau om uw vriendin, moeder, schoonmoeders, tantes of gewoon uzelf met kerst mee te verwennen! Interesse? Vooraf bestellen kan (maar is niet verplicht) door het formulier in te vullen via https://goo.gl/forms/k6YIRRHEey3NlgEB2 of een mailtje te sturen naar kerstmarktstam10@gmail.com. Afhalen kan op de kerstmarkt vanaf 14u.

 

Praktische informatie

Wat? ‘De grootste kerstmarkt van Denderleeuw’

Waar? Jeugdhuis Stam X, Sint-Amandstraat 23, 9470 Denderleeuw

Wanneer? Zaterdag 10 december, van 14u tot 0u

Wie? 25 standjes, van foodtrucks tot zelfgebreide sjaals, van wijnbar tot zelfgemaakte taart.