Startavond nieuwe initiaties Buurtcomputer in Denderleeuw

Buurtcomputer, het vrijwilligersinitiatief vanuit de bibliotheek bedoeld om de digitale kloof te helpen dichten, start in het voorjaar van 2022 opnieuw met de populaire initiaties. De startavond vond gisteren plaats van 18 tot 20 uur in de bibliotheek. Deze startavond was het eerste moment waarop mensen konden inschrijven voor de initiaties. Op het programma staan: Itsme, Mijn Burgerprofiel, Veilig op internet, Kopen en verkopen op internet, Mediaopvoeding en nog een pak andere.

Schepen voor Bibliotheek Alberic Sergooris: “Buurtcomputer helpt je volledig gratis op weg in het bijleren over je computer, tablet of smartphone. Naast de vrije inloopmomenten waarbij onze vrijwilligers je individueel kunnen begeleiden bij vragen, worden dit voorjaar ook de initiaties weer opgestart. Deelnamevereisten zijn er niet. Iedereen kan zich inschrijven. Ben je een absolute beginner of op zoek naar die ene praktische initiatie over Microsoft Excel of nieuwe apps? Er is voor ieder wat wils. Ook reeds ervaren gebruikers komen aan hun trekken en kunnen heel wat bijleren”, aldus schepen Alberic Sergooris.

“Een team van vrijwilligers staat voor je klaar aan de ‘andere kant’ van je scherm. Er worden doorheen het voorjaar maar liefst 11 praktijkgerichte cursussen over zeer uiteenlopende onderwerpen gegeven. Van het basisniveau en werken met een pc, tot het spelen met een fotobewerkingsprogramma, internetveiligheid en meer”, vertelt schepen ICT Marnick Vaeyens. “Per initiatie kunnen maximaal 9 mensen deelnemen. De groepen zijn relatief klein, zodat iedere cursist ruim aan bod komt met zijn of haar vragen of problemen. Snel inschrijven is dus de boodschap”, vervolledigt hij.

“Tijdens de coronacrisis hebben onze smartphone en tablet een nieuwe plaats gekregen in ons leven. Meer en meer zaken gebeuren online. Je kan online eten bestellen, online betalen, online winkelen, enzovoort. De digitalisering gaat razendsnel. En door de coronacrisis wordt die digitalisering nog sneller doorgetrokken. Denk maar aan het Covid Safe Ticket dat je moet kunnen voorleggen op restaurant of op café. Om dat op je telefoon te kunnen activeren, heb je de Itsme-applicatie nodig. En ook je coronatestresultaat vind je terug in een app. Handig, maar niet voor iedereen. Mensen die digitaal niet of minder vaardig zijn, horen het in Keulen donderen. Daarom organiseert Buurtcomputer bijvoorbeeld ook initiaties rond ItsMe en Mijn Burgerprofiel, want we moeten met z’n allen oog hebben voor wie (nog) niet meekan met de digitale snelheidstrein, door via deze initiaties te blijven inzetten op digitale inclusie”, aldus schepen Marnick Vaeyens.

Kon je er op de startavond niet bij zijn? Je kan je ook inschrijven voor de initiaties tijdens de openingsuren van de bibliotheek, tijdens de vrije inloopmomenten in het Huis van de Sociale Economie of via mail naar buurtcomputer@denderleeuw.be. Een overzicht van alle initiaties en de exacte agenda is te vinden op de website denderleeuw.bibliotheek.be/buurtcomputer. Iedere sessie heeft ook een omschrijving van het niveau, zodat je kan inschatten of je meteen kan inpikken.