Burgemeester Jo Fonck trekt opnieuw aan de alarmbel na een nieuw geval van agressie tegen een treinbegeleider. Dergelijke incidenten worden afgehandeld door de lokale politie in het station van Denderleeuw, maar hebben niets te zien met de inwoners, de gemeente of het stationsgebouw. Aan de hogere overheid wordt gevraagd om verantwoordelijkheid op te nemen: “De overlastproblemen op treinen vallen onder de verantwoordelijkheid van de federale politie en de Spoorwegpolitie. Meer middelen en structurele maatregelen zijn nodig.”
“Met grote bezorgdheid heb ik kennisgenomen van een geval van agressie tegen een treinbegeleider. Allereerst wil ik mijn medeleven betuigen aan de betrokken persoon en alle collega’s die door dit voorval getroffen zijn”, zegt burgemeester Jo Fonck.
“De aanvaller is geen inwoner van Denderleeuw en het incident vond ook niet plaats in het station van Denderleeuw zelf. In ons station bevindt zich echter wel een post van Securail, waardoor incidenten van overlast of agressie op treinen die langs het station van Denderleeuw passeren steeds in onze gemeente worden afgehandeld. Deze incidenten hebben dus niets met onze gemeente, onze inwoners of het stationsgebouw te maken, maar alles met het simpele feit dat er een post van Securail gevestigd is in ons station. Desalniettemin zetten deze incidenten onze gemeente in een slecht daglicht en dat moet stoppen”, legt burgemeester Fonck uit. “Securail en de federale politie zijn verantwoordelijk voor de veiligheid op de perrons en op de trein, maar het afhandelen van de incidenten wordt overgelaten aan de lokale politie. Hiertegenover staat dat we als lokaal bestuur en politiezone beschikken over beperkte middelen.”
“Hoewel wij steeds constructief samenwerken met onze veiligheidspartners, stellen we vast dat ook zij kampen met een tekort aan personeel en middelen. Ons station is het tweede grootste van Oost-Vlaanderen en telt dagelijks meer dan 10.000 pendelaars. Meer middelen en structurele maatregelen zijn dan ook broodnodig. Als burgemeester heb ik al herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken bij de hogere overheid om hieraan prioriteit te geven. Jammer genoeg vind ik weinig gehoor en worden er geen concrete stappen ondernomen om extra middelen te voorzien. Hoe dan ook blijft de situatie zorgwekkend en zal ik blijven aandringen op actie”, aldus burgemeester Fonck.