Sterke lezers behalen betere resultaten voor alle vakken

De GO! basisschool van het Atheneum in Denderleeuw heeft de afgelopen weken fors geïnvesteerd in een actuele schoolbibliotheek. Er werden om en bij de 250 nieuwe boeken gekocht voor een totaal bedrag van bijna 3000 euro. Daarnaast heeft de school al enkele jaren een eigen leesmethode die al start in de kleuterklas. “Lezen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Wie graag en goed leest, heeft een enorme voorsprong.”

Volgens onderzoekers is de dalende leescultuur één van de verklaringen voor de tegenvallende resultaten voor begrijpend lezen in Vlaamse scholen, de dalende leescultuur. Onze Vlaamse kinderen en jongeren lezen minder vaak en dus ook minder graag in hun vrije tijd dan vroeger. De basisschool van het Atheneum in Denderleeuw gaat een tandje bijzetten om bij alle kinderen meer leesplezier te ontwikkelen.

“Een tijdje geleden hebben we al onze klasboeken verzameld in 8 nieuwe kasten en de afgelopen weken hebben we bijna 250 nieuwe boeken gekocht”, vertelt directeur Peter Van Hove. “De komende jaren willen we nog veel meer inzetten op lezen. De kleuters krijgen een nog aantrekkelijkere boekenhoek in de klas en de lagereschoolkinderen zullen vanaf volgend schooljaar 30 minuten per dag lezen.” Daarbij wil de school vooral inzetten op leesplezier.

Van Hove en zijn team werkt ook al enkele jaren met een eigen leesmethode met zogenaamde basisbeelden. “Onze kleuters leren al lezen vanaf de derde kleuterklas en doen voorbereidende activiteiten in de tweede kleuterklas”, zegt hij. “Op die manier zijn er kleuters die alle letters kennen wanneer ze starten in het eerste leerjaar. Onze kinderen hebben vaak een behoorlijke leesvoorsprong. Dat is belangrijk want sterke lezers behalen ook betere resultaten voor andere vakken.”

Op zondag 23 juni 2019 organiseert de school een buurtfeest en kan je ook een bezoek brengen aan de klassen. Meer informatie over de werking van de school vindt u op www.bsgodenderleeuw.be. Wie een boek wil schenken aan de school kan een e-mail sturen naar de directeur via directie@bsgodenderleeuw.be.