Nieuws

Surf mee op de digitale golf dankzij de vijf digipunten in Denderleeuw

Wie met digitale vragen zit, kan sinds kort terecht in maar liefst vijf digipunten in Denderleeuw. In het digipunt kunnen mensen vrij terecht met technische problemen met hun smartphone of laptop. Ze kunnen er ook langskomen voor de installatie van allerlei applicaties of het invullen van online formulieren en inschrijvingen. Regelmatig zijn er infosessies en cursussen waar mensen hun digitale vaardigheden kunnen bijspijkeren. Zo zet Lokaal Bestuur Denderleeuw in op e-inclusie.

“De vijf digipunten zijn te vinden in de Bibliotheek, de Palaver, het Huis van de Sociale Economie, de Buitenschoolse Kinderopvang Toverboom en Wellenestje. Iedereen van jong tot oud kan er terecht met zijn digitale vragen. Dat kan heel ruim zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand niet goed kan werken met zijn smartphone of een applicatie zoals ItsMe of Smartschool. Maar even goed wanneer het niet lukt om online een afspraak te maken bij het lokaal bestuur, de huisarts, … De bedoeling is dat mensen niet blijven zitten met deze digitale ongemakken. In het digipunt kunnen we ze samen oplossen. We hopen zo onze inwoners digitaalvaardig(er) te maken en enkele drempels te verlagen voor bij wie het even niet lukt”, legt schepen Marnick Vaeyens uit.
“Om die drempels laag te houden zijn onze digipunten vrij toegankelijk. Je kan er tijdens de openingsuren gewoon binnenstappen met je vraag. En daar blijft het niet bij. Samen met onze partners en vrijwilligers organiseren we tal van leerrijke infosessies en cursussen rond digitale thema’s. Zo kan je bijvoorbeeld een cursus volgen rond het basisgebruik van je computer, maar evengoed een sessie waarbij we je zeven leuke dingen laten zien die je kan doen met de smartphone. Deze cursussen zijn bovendien gratis! Het is dus absoluut de moeite waard om het aanbod te bekijken, zowel voor beginners als voor gevorderden”, vervolledigt schepen Marleen Van der Hoeven.

Uitbreiding van de Buurtcomputer

“Via het vrijwilligersproject De Buurtcomputer zetten we ons al vele jaren in voor digitale inclusie. Tot nu toe kon je de vrijwilligers van de Buurtcomputer vinden in de Bibliotheek, het Huis van de Sociale Economie en De Palaver. Met het digipunt-project breiden we deze werking nog verder uit naar iedere deelgemeente én hebben we een voortrekkersrol in onze regio. De Buurtcomputer-filosofie dragen we uit bij onze partnerbesturen en -organisaties”, zegt schepen Van der Hoeven trots.

“De digipunten zijn te herkennen aan een uithangbord, vlag of sticker. Momenteel maken we het digipunt ook verder bekend via folders en mond-aan-mondreclame van de vrijwilligers en medewerkers. Aarzel dus niet om de mensen rondom jou die niet digitaalvaardig zijn te informeren over het digipunt. Op die manier kunnen we zoveel mogelijk inwoners bereiken”, sluit schepen Marnick Vaeyens af.

Meer info op www.denderleeuw.be/digipunt.

De digipunten:

Digipunt Bibliotheek
• Vrijheidstraat 11 – Denderleeuw
• Elke dinsdag van 14 tot 15.30 uur

Digipunt De Palaver
• Seringenlaan 1 – Denderleeuw
• Woensdag van 14.30 tot 16.30 uur

Digipunt Huis van de Sociale Economie
• Stationsplein 17-19 – Denderleeuw
• Donderdag van 9 tot 12 uur

Digipunt Toverboom
• Leliestraat 1 – Iddergem
• Elke 1e en 3e vrijdag van de maand van 9 tot 12 uur

Digipunt Wellenestje
• Welleplein 14 – Welle
• Elke 2e en de 4e vrijdag van de maand van 9 tot 12 uur