Sushibar Sushi Denderleeuw is eerste startende onderneming die een vestigingspremie ontvangt

Sushibar Sushi Denderleeuw opende begin juni 2022 zijn deuren op het Dorp. Ze ontvangen dit jaar als eerste nieuwe onderneming een vestigingspremie van 10.000 euro. De vestigings- en inrichtingspremie werd ingevoerd op 1 mei 2022 om de handelskernen Dorp en Station te versterken en te laten heropleven.

“Om het ondernemingsleven binnen onze gemeente te stimuleren, moeten we de slaagkansen van nieuwe ondernemers verhogen. Daarom kunnen startende ondernemers binnen de kernwinkelgebieden Dorp en Station sinds 1 mei 2022 een vestigings- of inrichtingspremie aanvragen. Het is de bedoeling om elk jaar opnieuw twee nieuwe handelaren naar onze kernen te lokken en deze startende ondernemers een hand te reiken met de vestigingspremie. Op die manier willen we hun slaagkansen op een bloeiende zaak verhogen. Sushibar Sushi Denderleeuw op het Dorp is de eerste zaak die aanspraak maakt op zo’n vestigingspremie”, zegt schepen van Lokale Economie Jan De Nul.

“Sushibar Sushi Denderleeuw is op korte tijd uitgegroeid tot een meerwaarde voor de handelskern op het Dorp. En dat is precies wat we willen bereiken met de invoering van de vestigingspremie: de kernwinkelgebieden Dorp en Station aantrekkelijker maken voor startende ondernemers en meteen ook het ondernemingsleven een nieuwe boost geven. De opstart van een nieuwe zaak vergt aanzienlijke investeringen aan materialen en werken. De vestigingspremie van 10.000 euro is daarom een belangrijke financiële ruggensteun voor startende ondernemers. Wie volgend jaar een nieuwe zaak wil starten in Denderleeuw, moet dus zeker niet aarzelen om een aanvraag in te dienen via de website van Denderleeuw”, vervolledigt schepen De Nul.

Vaste waarden

“Ook aan bestaande handelszaken wordt gedacht. Zij kunnen een inrichtingspremie aanvragen ter waarde van 5.000 euro waarmee ze hun bestaande zaak onder bepaalde voorwaarden kunnen renoveren. We reiken hiervoor jaarlijks 20.000 euro budget uit en in principe kunnen voor deze premie dus 4 handelaren in aanmerking komen. Door een mix te creëren van gevestigde waarden en nieuwe zaken willen we onze dorpskern versterken er een fijne plek van maken om te vertoeven”, zegt schepen De Nul.

Kernwinkelgebieden Station en Dorp

“De premie is ontstaan omdat de ooit bruisende handelskernen stationsbuurt en dorpscentrum een probleem kennen van leegstand. Op deze manier willen we het potentieel terug maximaliseren. Onder andere door thematische markten te organiseren en het hele jaar door voor beleving te zorgen via initiatieven als Culin’air, de braderie en binnenkort ook de Kerstmarkt. Een kern waar mensen het fijn vinden om te vertoeven, en waar beleving is, maakt het aantrekkelijk voor nieuwe handelaren om zich te vestigen en creëert beleving voor de gevestigde waarden”, zegt schepen voor Feestelijkheden Marnick Vaeyens.

Start je zaak

“Ondernemers kunnen zich ook laten inspireren door de campagne ‘Start je zaak’, waar Denderleeuwse ondernemers en handelaren zelf aan het woord zijn en vertellen hoe fijn het ondernemen in Denderleeuw is. Deze negen ondernemersverhalen zijn terug te vinden via video’s op de Facebookpagina en het YouTube-kanaal van het lokaal bestuur. Wie nog twijfelt om de sprong te wagen kan dus een kijkje nemen”, sluit schepen Vaeyens af.

Bekijk hier de info over de vestigings- en inrichtingspremie: www.denderleeuw.be/formulier-aanvraag-vestigingspremie

Bekijk hier de campagne ‘Start je eigen zaak’: www.youtube.com/watch?v=kEq9aTG6TgU&ab_channel=LokaalBestuurDenderleeuw