Tweede editie Autoloze Zondag op 17 september in de Stationsbuurt

Autoloze Zondag is terug in aantocht op zondag 17 september in de stationsbuurt van Denderleeuw! Kom spelen en ravotten op straat en maak een praatje met de buren zonder het geluid van auto’s op de achtergrond. Lees verder en kom te weten wat we voor jou in petto hebben.

“De stationsbuurt wordt op zondag 17 september omgetoverd tot een ontmoetings- en speelparadijs voor jong en oud, met tal van activiteiten en randanimatie in het teken van duurzame mobiliteit. Autoloze Zondag is een initiatief van de Vlaamse Overheid in het kader ‘Goed op Weg’. En we zetten jou graag zoveel mogelijk #goedopweg door je te enthousiasmeren met tal van leuke activiteiten, waar je géén auto voor nodig hebt”, zegt schepen van Mobiliteit Yves De Smet.

“Er is vanalles te doen voor jong en oud. De kleinsten zullen kunnen rondrijden op go-carts en yuhabeestjes, ze kunnen zich laten schminken met grime en glittertattoos en ravotten op de springkastelen. Net zoals vorig jaar kunnen kinderen zich inschrijven via onze webshop voor de fietslessen ‘Let’s bike’ in samenwerking met Dreamland”, zegt schepen van Duurzaamheid Andy Depetter.

Muziek en randanimatie

Qua randanimatie en muziek kan je luisteren naar La Mer Perdue, Cirq Poubelle, De Vette Pistons en Velodrum. “Velodrum bestaat uit twee oud wielrenners Eddy en Roger. Ze bouwden hun fietsen om tot mobiele drumkits en brengen een spetterende drumanimatie van 10 tot 13 uur. De Vette Pistons zijn een kleine fanfare die van 14 tot 17 uur voor muziek in de straat zorgen. Cirq Poubelle gaat de straat vegen van 13 tot 15.30 uur. Dit doen ze met heel veel enthousiasme en ze zijn soms zelfs een beetje maniakaal. La Mer Perdue zijn dan weer 5 heren op een stalen ros die soms de weg kwijtraken… Kom dat zien dus op 17 september”, zegt schepen Depetter.

Deelwagens én fietsen

“Het doel van Autoloze Zondag spreekt voor zich: de focus van de auto verleggen naar andere vervoersmiddelen en mensen enthousiasmeren om wat minder de auto te gebruiken of voor duurzamere alternatieven te kiezen zoals een deelwagen. Daarom geeft Valckenier Share opnieuw een demo over de deelwagens in Denderleeuw. Je kan tijdens Autoloze Zondag ook een tweedehands fiets kopen, de fiets laten labelen en kennis maken met de Fietsbieb. Daar kan je een jaar lang een kinderfiets gebruiken via een deelsysteem”, zegt schepen De Smet.

Gemeentelijke standjes

“We grijpen tijdens Autoloze Zondag ook de kans om de mensen in contact te laten komen met allerlei diensten en initiatieven van het lokaal bestuur. Zo is er een stand van het Digipunt waar je met hun werking en vormingen kan kennis maken. Heb je een digitale vraag? Kom even langs! Ook het Rode Kruis voorziet een EHBO-post en de Politie voorziet een standje van Jobpol. Autoloze Zondag valt eveneens samen met de week van de Duurzame Gemeente. Het thema dit jaar is ‘samen voor onderwijs’. Daarom kan je een gratis appeldoos en snack krijgen”, sluit schepen De Smet af.

Praktisch

Een gedeelte van de stationsbuurt wordt parkeervrij gemaakt op zondag 17 september 2023. Vanaf 10.00 uur worden volgende straten verkeersvrij tot en met het einde van de festiviteiten: Stationsstraat, Stationsplein, Stationsplein, Spoorweglaan, A. Rodenbachstraat (tot beukeboom), Leeuwbrugstraat, Vissersstraat, Tulpenlaan, Kruisstraat (tot basisschool ’t Landuiterke). We willen alle inwoners immers ten volle laten genieten van het openbaar domein en de straat eens laten beleven zonder uitlaatgassen en geparkeerde voertuigen.

Wie een essentiële verplaatsing moet doen binnen de autovrije zone kan een kaart aanvragen bij de mobiliteitsdienst via mobiliteit@denderleeuw.be met volgende gegevens: je naam, je adres, de nummerplaat van je wagen en de reden van je aanvraag. Opgelet: deze uitzondering geldt niet voor burgers die de zone willen verlaten met de wagen omwille van privéaangelegenheden.

Bekijk het volledige programma van Autoloze Zondag 2023 op www.denderleeuw.be/autolozezondag.