Nieuws

Vanaf vandaag deelwagens in Denderleeuw

Vanaf vandaag zijn er 2 elektrische deelwagens ter beschikking in Denderleeuw. Ze werden vanmorgen geleverd aan sporthal Ottoy. Daar zullen ze ook tijdelijk gestald worden tot ze hun definitieve plek krijgen aan het station. Gemeente Denderleeuw ziet autodelen als een hefboom om burgers aan te zetten tot het maken van duurzame verplaatsingen en wil hiermee een alternatief bieden voor de tweede wagen die vaak aan kant blijft staan.

“In onze groeiende samenleving die geconfronteerd wordt met het prangende klimaatvraagstuk is autodelen een duurzaam alternatief voor het bezit van een tweede wagen”, zegt schepen van Klimaat & Duurzaamheid Andy Depetter. “Via deelmobiliteit willen we het individueel autobezit verminderen, de CO2-uitstoot doen dalen en ook het STOP-principe het STOP-principe in het mobiliteitsbeleid van onze gemeente verder uit te bouwen. Hierbij gaat de prioriteit eerst naar Stappen, dan Trappen (fiets), vervolgens Openbaar vervoer en dan pas naar Personenwagens.”

Schepen Yves De Smet, bevoegd voor Mobiliteit, vervolgt: “Bij autodelen wordt de auto enkel gebruikt wanneer hij nodig is. Als de auto intensief gebruikt wordt, kan hij tot 9 privéwagens vervangen. Wat toch wel mooi is, want dan komt er meer ruimte vrij voor publieke plekken. Bovendien heeft het delen van een auto ook tal van andere voordelen. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken over het vinden van een parkeerplek en heb je geen kosten meer voor onderhoud, verzekering, verkeersbelasting of autokeuring. Studies hebben bewezen dat autodelen goedkoper is dan bezit van een eigen wagen voor wie minder dan 10.000 km jaar rijdt.”

“De rol van de auto en de impact op het milieu laten een ecologische voetafdruk na. Door in te stappen op deelmobiliteit willen we burgers bewuster maken over de keuze van hun vervoersmiddel. Een mentaliteitswijziging op vlak van autogebruik is zeker nodig. Met de introductie van deelwagens in Denderleeuw laten we onze inwoners proeven van meer duurzame vervoersmiddelen en hopen we dat we zo stap voor stap komen tot een meer leefbare gemeente”, besluit schepen De Smet.

Hoe reserveer ik een wagen?

Om gebruik te maken van de deelwagens van Vackenier Share in Denderleeuw meld je je aan met de SHARE Mobility app. Deze app kan je downloaden met jouw smartphone. Dat kan bv. door de QR-code in te scannen op de website https://www.valckeniergroep.be/carsharing/valckenier-share. Op deze site vind je trouwens alle info over het autodelen-project en ook handige instructievideo’s.

Een wagen reserveren kan weken vooraf, maar ook op het moment dat je de wagen nodig hebt.

Je betaalt enkel wat je verbruikt: voor de wagens in Denderleeuw is dat een uurprijs van 4 euro per uur (of 29 euro per dag) en een kilometerprijs van 0,20 euro per gereden kilometer. Er zijn dus geen verborgen kosten zoals registratiekosten verbonden aan het gebruiken van een deelwagen van Share Mobility.

Meer info over autodelen in Denderleeuw vind je op www.denderleeuw.be/autodelen. Voor al je vragen over reservaties kan je terecht op de website van Valckenier Share of via het telefoonnummer 02 456 08 98, dat bereikbaar is van 7.00 tot 22.00 uur.