Vijfde editie grootste kerstmarkt van Denderleeuw Stam X

De kerstmarkt van jeugdhuis Stam X is op zaterdag 8 december al aan zijn viijfde editie toe. Plaats van het gebeuren zijn nog steeds de terreinen aan het jeugdhuis in de Sint-Amandstraat en ook het recept is gekend: vanaf 14u kan je de kerstsfeer komen opsnuiven aan tal van standjes met kerstkaarten, handgemaakte juwelen, gadgets, mutsen en heel wat lekkers…

 

De kerstmarkt ontstond 5 jaar geleden als een ludiek idee en werd dan maar meteen de ‘grootste van Denderleeuw’ gedoopt.

‘Na jarenlang een eetfestijn te organiseren, wilden we wel eens iets anders doen om onze kas te spijzen’, vertellen organisatoren Dries Bronselaer, Joris Roels, Arne Van Mulders, Brecht Breynaert & Thomas Buyse.

“We stelden dan ook vast dat er op dat moment geen enkele kerstmarkt meer plaatsvond in Denderleeuw.  De eerste editie had vooral lokale jeugdverenigingen als standhouders, maar ieder jaar werd het aanbod gevarieerder. We proberen zoveel mogelijk verschillende deelnemers aan te schijven. Op die manier is het aanbod zo divers mogelijk.”, zegt Thomas, die verantwoordelijk is voor de inschrijvingen.

 

En met succes, zo blijkt: net als de afgelopen jaren is de kerstmarkt zo goed als volzet. Er zullen, naast drie eigen kraampjes van het jeugdhuis zelf, maar liefst 25 standhouders deelnemen. Een maximum van 28 is bewust gekozen om het gezellige karakter te behouden.

 

” De lokale (jeugd)verenigingen blijven vaste klanten, maar we zijn blij dat lokale handelaars en hobbyisten uit de streek de weg naar onze kerstmarkt vinden’. zegt Joris.

 

Zo nemen zowel  hippe webshops zoals Wodan Clothing (hippe t-shirts met handgetekende prints op klimaatneutraal textiel) of Zak (handbedrukte tote bags) deel.  Maar even goed zijn er standjes voor het goede doel, zoals ten voordele van het centrum voor volwassenen met een handicap De Valier. Ook de oud-leiding van Scouts Denderleeuw hebben opnieuw de handen in elkaar geslagen om onder andere zelfgemaakt gebak en granola te verkopen ten voordele van ons gezamenlijk nieuwbouwproject aan “t Walleken.

 

‘Zelf zijn we heel blij dat we dit jaar ook een mobiel bandje hebben kunnen aantrekken: De Scheve Noot. Dat was immers een veelgehoorde suggestie de laatste jaren, zegt Dries,

 

´‘De kerstmarkt is ieder jaar een uitstekende aanleiding voor de creatieve geesten en handige Harry’s in ons jeugdhuis om
de handen uit de mouwen te steken en samen te werken aan de decoratie. Hoe die er dit jaar uitziet? Dat zal je vooral zelf moeten komen ontdekken zegt Arne.

 

Deze editie wordt ook meteen de laatste editie aan de Sint-Amandstraat. 

 

Voor de muzikale omkadering zorgen Jeugdharmonie de Dendergalm die de kerstmarkt zullen openen om 14u30, en  naar de avond toe serveren Dj Sneeuwman & His Dudeness funky deuntjes en het beste van de laatste decennia pop en rockmuziek. Van 18u30 – 19u30 zorgt De Scheve Noot voor gezellige kerstsfeer.

 

NDB ©