Nieuws

Volksliederen ‘Famille Klepkes’ vereeuwigd op cd

Op zaterdag 8 oktober stelt de Heemkundige Kring Iddergem, in samenwerking met Lokaal Bestuur Denderleeuw, de cd ‘de Famille Klepkes opgeblonken’ feestelijk voor in de parochiezaal in Iddergem. In 1981 speelde de lokale muziekgroep uit Iddergem hun afscheidsconcert, maar nu zijn een aantal van hun liedjes gedigitaliseerd. De Ninoofse folkgroep BA1 zal de liedjes live brengen.

“In Iddergem worden ‘volksmuziek’ en de ‘Famille Klepkes’ altijd in één adem genoemd. De Famille klepkes was een lokale muziekgroep en staan in het collectief geheugen gegrift van de inwoners van Iddergem en eigenlijk ver daarbuiten. Hun volksliederen zijn een echte brok geschiedenis die niet verloren mag gaan en hoe kan je daar beter voor zorgen dan de liedjes op cd te zetten? Samen met enkele inwoners zijn we er in geslaagd om een aantal liedjes te digitaliseren”, zegt Kris Van der Perre, voorzitter van de Heemkundige Kring Iddergem.

“Door de liedjes vast te leggen op cd, blijven ze ook voor latere generaties bewaard. De liedjes van de Famille Klepkes zijn een onschatbare bron van verhalen en gebeurtenissen. Sommige songteksten zijn gebaseerd op waargebeurde feiten, andere dan weer op legendes uit ver vervlogen tijden. Soms gingen ze over de actualiteit van het moment, maar ook over lokale gebeurtenissen. Kortom, ze zijn van onschatbare waarde voor ons gemeentelijk erfgoed. We zijn dan ontzettend blij dat de Heemkundige Kring dit initiatief heeft genomen en verleenden als lokaal bestuur heel graag onze medewerking hieraan,” aldus schepen Jan De Nul.

“Op 8 oktober zal de Ninoofse folkgroep BA1 de liedjes live spelen in de parochiezaal van Iddergem. De deuren gaan open om 19 uur en de toegang is volledig gratis. Naast het liveoptreden kan je ook interessante gesprekken en interviews bijwonen met enkele bekende Eregemnaren. Er komen gastsprekers langs en je kan kennis maken met het boek van Frans De Schrijver ‘Eregem, mijn ziel, mijn asem en mijn stem’. Het wordt vast en zeker een belevingsavond die je niet mag missen”, besluit schepen Marnick Vaeyens.