Nieuws

Week van de duurzame gemeente gaat van start op Autoloze Zondag in Denderleeuw

Van 18 tot 25 september is het de Week van de duurzame gemeente. Het thema dit jaar is ‘Laat niemand achter’. Om de week in te zetten is het standje van de gemeente op Autoloze zondag (18 september) volledig ingericht in het teken van duurzaamheid. Vanaf die dag wordt er tevens elke dag een duurzame held bekend gemaakt op de website en Facebookpagina van Denderleeuw. Deze helden zetten zich in voor anderen en maken Denderleeuw een stukje duurzamer.

“We zetten de Week van de duurzame gemeente in op Autoloze Zondag op 18 september van 10 tot 17 uur. De stand van de gemeente staat in teken van duurzaamheid en armoede. Onder andere gezond en budgetvriendelijk koken met gratis maaltijdsoep en bijbehorend recept, zodat mensen het gerecht thuis zelf kunnen maken. Op die manier willen we mensen laten zien dat budgetvriendelijk koken niet gelijk hoeft te staan aan ongezonde keuzes. Kinderen kunnen fruitbrochettes maken als gezonde snack”, vertelt schepen van Gelijke Kansen Sofie Renders.

“Bezoekers krijgen ook tips om duurzaam in het leven te staan via een flyer of door het scannen van een QR-code die naar onze website gaat. Daar vind je tal van prachtige initiatieven in Denderleeuw, maar ook andere praktische tips voor een duurzaam dagelijks leven. Je zal op Autoloze Zondag ook kunnen winkelen in een assortiment van ruilwinkel De Wissel. Ouders kunnen er terecht voor baby- en kinderkledij”, vult schepen Renders aan.

Duurzame helden in Denderleeuw

“We zijn enorm fier dat we in Denderleeuw 10 duurzame helden mogen voorstellen, want elke dag tijdens de Week van de duurzame gemeente zal er een held bekend gemaakt worden op onze Facebookpagina en website. Stuk voor stuk engageren deze mensen zich voor anderen en zijn ze een inspiratiebron door hun engagement”, vervolledigt schepen Renders.

“Hopelijk zijn onze burgers tijdens die week extra hard geïnspireerd door de helden en staan ze even stil bij wat zij nog meer kunnen doen om duurzaam te leven of anderen hierbij te helpen. Duurzaamheid gaat verder dan enkel zorg dragen voor het milieu en bewuste keuzes te maken, het gaat over het sociale netwerk daarrond en hoe we elkaar daarin kunnen ondersteunen. Koop eens tweedehands, maak een extra portie eten voor je buren, breng spullen die je niet meer nodig hebt naar een kringwinkel, help mensen in nood… Uiteraard kan niet iedereen op elk vlak duurzaam leven, maar als je doet wat je kan voor jezelf en voor anderen dan betekent dit al veel”, vertelt schepen van Duurzaamheid Andy Depetter.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)

“De Week van de duurzame gemeente is een campagne van de VVSG en draait rond het onder de mensen brengen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Deze doelstellingen draaien rond verschillende thema’s, maar het thema specifiek dit jaar is ‘laat niemand achter’. Daarmee ligt de focus op het uitroeien van armoede en creëren van gelijke kansen. In Denderleeuw zijn er heel wat initiatieven, vrijwilligers en ook gemeentelijke organisaties die zich inzetten om te verzekeren dat de meest kwetsbare groepen in onze samenleving ook de kans krijgen om sociaal, economisch en duurzamer vooruit te gaan. We moeten deze initiatieven dan ook blijven ondersteunen en in de kijker zetten”, zegt schepen Renders.