Er komt een troostplek aan de Broekstraat en Openveldstraat. Het ontwerp werd nu goedgekeurd door het schepencollege dat hiermee ingaat op een vraag van Ferm Welle. Het initiatief past in het actiepunt ´Gezonde Gemeente´ en is ontstaan omwille van de coronacrisis. Ferm is een netwerk van vrouwen in Vlaanderen met meer dan 800 lokale groepen.
“Een troostplek is een groen plekje in een buurt dat voor iedereen toegankelijk is en waar mensen elkaar kunnen vinden in troost. Je kan er samen met je buurt of gemeente bloembollen planten als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. Het bloeien ervan is een symbool om terug te denken aan de moeilijke periode die corona ons gebracht heeft”, legt schepen Alberic Sergooris uit.
Het schepencollege ging graag in op de vraag van Ferm Welle. “Uiteraard gaan wij hier in mee, de lokale groep zorgt zelf voor een informatiebord over het concept van een troostplek en gedichten. Bovendien leveren zij ook de bloembollen die in het najaar door onze diensten kunnen aangeplant worden,” aldus schepen Andy Depetter. De variatie aan vaste planten, siergrassen en struiken brengt een heel jaar lang kleur. Ook kadert dit in ‘Gezonde gemeente’.
Eigen ontwerp
Het ontwerp van de troostplek is het werk van de dienst Openbare Ruimte. De lokale groep kreeg inspraak bij het ontwerp. Er werd vertrokken vanuit de pure vorm van een cirkel, symbool voor eenheid, gelijkheid en vrouwelijke kracht. De schutting in houten palen en de afgeronde zitbanken versterken de vorm van de cirkel.
“Het gewone leven is door de crisis ontwricht. Bepaalde gebruiken en rituelen lopen anders dan voorheen en veel mensen hebben het moeilijk om met deze situatie om te gaan. Wij stelden aan het schepencollege voor ook in Denderleeuw een troostplek te voorzien, net als op meer dan 100 locaties in Vlaanderen. Tot onze vreugde gingen ze daar graag op in”, aldus Nele Van Schelvergem (Ferm).