Faits DiversNieuws

Morgen eerste markt in Welle

Vanaf morgen donderdag 2 juli start de wekelijkse markt in Welle. Om en bij de 30 marktkramers zijn er voortaan iedere donderdag present van 8.00 tot 13.30 uur. De kramen worden opgesteld op het Welleplein en een deel van de Hertstraat. Inwoners van Welle weten dus waar naartoe op donderdagvoormiddag, maar uiteraard kunnen ook niet-Wellenaren er dicht bij huis hun inkopen doen.

“Het idee van een eigen markt is iets wat leefde bij veel Wellenaren. Onder meer op sociale media werd de oproep om ook in Welle een wekelijkse markt te houden massaal gedeeld. De vraag en interesse was er, dus werd vanuit het gemeentebestuur samen met alle betrokken partijen rond de tafel gezeten om te kijken of een wekelijkse markt haalbaar was. Na een rondvraag bij de marktkramers op andere markten bleek ook daar dat de interesse zeer groot was om een standplaats in te nemen op de nieuwe markt in Welle”, vertelt Yves De Smet, schepen van Markten en zelf ook marktkramer. “Het initiatief ligt me dus zeer na aan het hart. En ik ken ook de gevolgen van de coronacrisis op de markten. We gaan dus van start met de wekelijkse markt in Welle, maar willen geen risico nemen en dus zit een groots en gezellig openingsfeest er niet in. Maar goed, de markt in Welle is zeker een nieuwe stap voor onze gemeente om ook het sociaal weefsel te versterken.”

De eerste marktdag was eigenlijk voorzien na het hemelvaartweekend in mei, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Aanvankelijk moest dit initiatief een grootscheepse happening worden, maar de start wordt nu een ‘corona-proof’ markt met de nodige voorzichtigheid. Zo komen er aparte in- en uitgangen, en zal er over gewaakt worden dat er niet te veel bezoekers gelijktijdig op de markt rondlopen en hun traject wordt in letterlijk goeie banen geleid via nadarafsluitingen. “Zo’n gezellige wekelijkse markt is zeker een meerwaarde voor Welle. Hoe meer lokale economie er is, hoe beter. Ook hier lanceer ik graag de oproep ‘Koop Lokaal’: koop dus ook op onze markt in Welle”, aldus schepen van Lokale Economie Jan de Nul.

Er werd gezocht naar een gevarieerd aanbod. “Je vindt er onder meer kip aan ’t spit, honing, verse charcuterie en vis, noten en tapas, kleding voor dames, heren en kinderen, accessoires zoals lederwaren, paraplu’s, uurwerken en wenskaarten.”