Nieuws

WZC Ter Bake zoekt materiaal voor voelschorten

Woon- en zorgcentrum Ter Bake is op zoek naar materiaal om voelschorten te maken. Voelschorten zijn schorten uit de oude tijd die dan bewerkt worden met bv ritsen, belletjes, stukjes stof, lintjes,…

 

De schorten worden gebruikt bij bewoners met dementie. Vooral bewoners die zich de 3de en 4de fase van dementie bevinden. Namelijk de verborgen en verzonken fase. In deze laatste 2 fasen is het zeer moeilijk om contact te maken met de bewoners. Deze bewoners leven haast in hun eigen wereld. Hoewel ze nog kunnen genieten van bv een aanraking, een bekend gevoel,… De schorten werken vooral op de zintuigen. Ze krijgen een rustige houding door het herkennen van iets vertrouwd.

 

Vandaar het initiatief van Leen Vanderstappen en Dorien Van Impe in WZC Ter Bake.

 

Leen is studente animatie en loopt stage in het Woon- en zorgcentrum . Samen met Dorien, ergotherapeut en referentiepersoon dementie in het WZC, heeft ze als eindproject van haar stage dit initiatief op poten gezet.

 

“Wij hebben momenteel 2 schorten met allerlei attributen” zegt Leen. “Deze schorten zijn uitgeprobeerd en geëvalueerd bij de bewoners en werden positief onthaald.” De schorten worden nu enkel gebruikt bij verzorgingsmomenten. Maar daar willen ze in WZC Ter Bake verandering in brengen.

 

Vandaar hun oproep om meerdere schorten te kunnen gebruiken. Mensen die dus zulke schorten hebben en niet meer gebruiken mogen deze komen afgeven aan de receptie van het Woon-zorgcentrum. Vooral ook ritsen, belletjes, allerlei stoffen, knopen,…

 

WZC Ter Bake is gelegen Steenweg 732, 9450 Denderleeuw

 

www.armonea.be

 

De Brabanter Nico©