Nieuws

Zomers cultuuraanbod in Denderleeuw

Zelfs tijdens een coronazomer wil Gemeente Denderleeuw zijn inwoners cultureel verwennen met een alternatief aanbod, uiteraard corona-proof. In de drie deelgemeenten is er al zeker animatie gepland. 

“Gezien de strenge corona-maatregelen zagen we ons genoodzaakt om het klassieke zomeraanbod te annuleren”, vertelt Marnick Vaeyens, schepen van Feestelijkheden. “Onze vrijetijdsdiensten werkten intussen volop aan een alternatief aanbod, waarbij veiligheid voorop staat. Het nieuwe zomeraanbod is vernieuwend en zet in op kleinschalige activiteiten, met voor elk van onze inwoners wat wils.”

 “In juli en augustus houdt de Cultuur Carrousel twee keer halt in de drie deelgemeenten. Op zaterdagen 18 juli en 22 augustus kan je terecht op de drie dorpspleinen om te genieten van een uniek aanbod. Op elk plein wordt een specifiek programma voorgesteld: zo is er een circusplein in Welle, een luisterplein met blues- en jazzmuziek in Iddergem en een feestplein met de nodige portie ambiance in Denderleeuw”, gaat schepen Marnick Vaeyens verder. “Opgelet, voor alle activiteiten deze zomer werken we met voorinschrijvingen. Wees er dus tijdig bij om een zitje te reserveren!”

“Ook de bibliotheek stelt een zomers aanbod voor”, voegt Alberic Sergooris, schepen van Cultuur en Bibliotheek, toe. “Voor de jongsten onder ons worden de voorleesuurtjes met ‘Voetjes in het zand’ in een zomers jasje gestoken. In juli ontdekken ouders met jonge kinderen een Kamishibaiverhaal in de Toekomststraat. Concreet kunnen wandelaars van raam tot raam genieten van het poëtische verhaal ‘Eefje Donkerblauw’. In augustus doen we hetzelfde met een ander verhaal langs de huizen in de Parochiestraat in Iddergem. En er is de jaarlijkse actie ‘Schatten van Vlieg’, dit jaar voor de gelegenheid gedeeltelijk in een digitaal jasje: kinderen kunnen de geluidenbingo spelen, een muziekinstrumentje maken én deelnemen aan een online speurtocht.”

De bib gaat nog verder.  “Er worden ook drie ‘slow readings’ georganiseerd, waarbij samen ongestoord een boek lezen op een unieke locatie centraal staat. Van de boerderij van Hof ten Henne tot de prachtige pastorijtuin van Denderleeuw of de tuin van ’t Kasteeltje: schrijf je in en geniet samen van een namiddag vol literatuur en poëzie”, zegt Sergooris.

“En er is nog meer: zo is er vanaf volgende maand de dynamische tentoonstelling ‘Kunst achter glas’, waarbij we inwoners oproepen om mee te werken, en je ook illustratrice Lise aan het werk kan zien bij het maken van raamtekeningen. In augustus volgt er een openluchtcinema in samenwerking met jeugdraad Chaud”, vervolgt Marnick Vaeyens. “Kortom: onze inwoners kunnen kiezen uit een volledig nieuw en corona-proof zomeraanbod in eigen dorp.”

Het volledige aanbod vind je terug op: www.denderleeuw.be/cultuurzomer en www.uitindenderleeuw.be.   

Opgelet: voor alle activiteiten deze zomer gelden voorinschrijvingen! De activiteiten zijn gratis (met uitzondering van de editie ‘slow reading’ in juli), maar als je graag deelneemt, reserveer je op voorhand via vrijetijd@denderleeuw.be.

Het opvangaanbod voor kinderen en jongeren vanuit de vrijetijdsdiensten en het Huis van het Kind werd eerder al bekend gemaakt. Dit is terug te vinden op www.denderleeuw.be/zomeropvang.