Nieuws

Zwerfvuil aanpakken via invoeren statiegeld

De gemeente Denderleeuw wil nu het zwerfvuilprobleem extra aanpakken op een positieve manier. De gemeente is voorstander van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes en sluit zich principieel aan bij de Statiegeld alliantie. Het opzet is dat er minder of geen blikjes worden weggegooid.

Statiegeld invoeren is een federale of Vlaamse aangelegenheid. Dat kan niet van dag op dag want er moeten hiervoor wel afspraken worden gemaakt met middenstanders. De alliantie ijvert voor het invoeren van statiegeld. “Dit is onze kans om zwerfvuil drastisch te doen dalen. Denderleeuw is een groene gemeente met aandacht voor een schone en duurzame leefomgeving. Het verhaal is eenvoudig. Meer grondstoffen die terug de keten in gaan en minder afval dat verbrand wordt. Statiegeld is hierbij een belangrijk hulpmiddel, ” aldus schepen Andy Depetter.

Minder zwerfafval

Schepen Jan De Nul beaamt: “Het bestrijden van zwerfvuil is al jaren een gemeentelijke beleidsprioriteit. Als toenmalig schepen voor milieu, liet ik in 2011 al een GR-besluit goedkeuren om scholen en verenigingen ertoe aan te zetten om tegen een vergoeding mee hun directe omgeving zwerfvuilvrij te maken. Petflesjes en rondslingerend blik, zijn inderdaad vaak storend en ik volg hier dan ook mijn collega, dat statiegeld een meerwaarde zou zijn”.

“En er moet ook niets worden heruitgevonden, want deze statiegeldsystemen bestaan al en worden vandaag al toegepast in Duitsland, Noorwegen en Denemarken, met als gevolg dat het aandeel PET en blikjes in het zwerfafval sterk is verminderd. Het is dus nog een praktische kwestie om een regeling uitgewerkt te krijgen. Wat daar kan, moet bij ons ook kunnen, “ aldus schepen Jan De Nul.

Krachten bundelen

Zwerfafval is een probleem in iedere gemeente in Vlaanderen. “Statiegeld is een noodzakelijke prikkel voor mensen om hun afval weer in te leveren zodat het hergebruikt kan worden”, aldus nog Andy Depetter. Bedoeling is nu dat de regering volgt en statiegeld invoert. Denderleeuw sluit zich aan bij de Statiegeld alliantie. Organisaties, bedrijven, verenigingen en lokale overheden bundelen binnen deze alliantie hun krachten voor één heldere, concrete vraag aan de Nederlandse en Belgische regeringen : Voer statiegeld in op alle PET-flessen en blikjes!